Poste Restante

Poste Restante

De Förtroendevalda spelas i Vetlanda Kommunfullmäktigesal

DE FÖRTROENDEVALDA

Under våren 2015 bjöd vi in Poste Restante till att ta fram ett nytt verk specifikt för Vetlanda och Side-Show. Verket utformades utifrån deras många besök och möten i kommunen under 2015 och 2016.  Verket, med titeln De förtroendevalda visades under oktober 2016 med urpremiär 14 oktober i kommunfullmäktigesalen i Vetlanda Stadshus. Parallellt visades också installationen Egenmaktens Vertigo på Vetlanda Museum.

De förtroendevalda var ett ljudverk där besökaren erbjöds möjlighet att uppleva de paradoxer som uppstår när representativ demokrati omsätts i praktiken. Verket utspelade sig i Vetlandas kommunfullmäktigesal. Via tydliga instruktioner i en hörsnäcka leddes besökaren från foajén i Vetlanda Stadshus till kommunfullmäktigesalen och genom ett känslomässigt laddat möte där beslut skulle fattas- beslut som skulle få konsekvenser för fler än den enskilde besökaren. Tillsammans med de andra förtroendevalda återskaparde besökaren mötets koreografi och ritual mot en ljudbild av körsång, opera och för verket nykomponerad musik.

De förtroendevalda var ett verk om den friktion som kan uppstå när uppdraget att representera de som har valt dig på grund av din övertygelse ska få plats i demokratins snävt koreograferade förlopp. Genom att röra sig genom mötets partitur – ibland i dissonans, ibland i harmoni – gavs besökaren möjlighet att uppleva konflikten i demokratins gemensamma rum med sin egen övertygelse om dess nödvändighet som insats.

Bild 1-4 Foto: Patriez van der Wiens.
Bild 5: Publiken  går in i kommunfullmäktigesalen.
Bild 6-10: Fika tillsammans med publik efter olika föreställningstillfällen.

Åtta föreställningar gavs under 2 helger i oktober.

Föreställningslängd: 60 min

Föreställningen gavs på Svenska, Engelska och Arabiska.

Koncept och regi: POSTE RESTANTE (Erik Berg, Linn Hilda Lamberg, Stefan Åkesson).
Musik: Mats Erlandsson
Medverkande: Erik Berg och Erika Lindahl
Sopran: Sara Vinterdag
Dragspel: Rune Lindström / Vetlanda Dragspelsklubb
Röster: Hanna Källdin och Rwaa Ishak
Video och klippning: Patriez van der Wens
Ljudkonsult: Eric Sjögren
Ljudtekniker: Niclas Lindgren
Videodesign: Daniel Andersson 
Produktion: Erika Lindahl/POSTE RESTANTE
Distribution: Key Performance 

De Förtroendevalda genomfördes av Side-Show i samarbete med Vetlanda Museum och med stöd av Kulturrådet, Region Jönköpings Län och Vetlanda Kommun.

Stort tack till EMS (Elektron Musik Studion), SFI Vetlanda och FARO.

مرحبآ بكم في هيئه المنتخبين

هيئه المنتخبين لديها نشاط جديد من اجل فيتلاندا وذلك من خلال زياره مجلس البلديه (Vetlanda kommun) 

‏الواقع في سنتر فيتلاندا.

سيبدأ العرض الاول للنشاط الرابع عشر من شهر أكتوبر ٢٠١٦/١٠/١٤ في مجلس بلديه فيتلاندا.

النشاط سيكون في الأيام التاليه

– ٢٠١٦/١٠/١٤

-٢٠١٦/١٠/١٥

-٢٠١٦/١٠/٢١

-٢٠١٦/١٠/٢٢

و سوف يتضمن عرضين من الأداء في كل ليله من الساعه السادسة مساءآ وحتى الساعه الثامنة مساءآ كل عرض سوف يستغرق ٦٠ دقيقه و التجمع سوف يكون في مكتب الإستعلامات الواقع في مجلس البلديه( الكومون) .

العرض مجاني ولكن يجب حجز مقعد للحضور من خلال الموقع التالي

ويمكن حجز مقعد و الحصول على بطاقه من متحف فيتلاندا  الواقع في العنوان التالي

Kyrkogatan 31 

574 31 Vetlanda

بالنسبه لأوقات فتح المتحف

الاثنين : مغلق

الثلاثاء : من الساعه العاشره وحتى الساعه الرابعه عصرا.

من الاربعاء و لغايه يوم الأحد : من الساعه الثانية عشر ظهرا وحتى الساعه الرابعه عصرا.

رقم الهاتف ٠٣٨٣٩٧٣٥٤

خلال العرض سوف تحصل على ارشادات تعليميه من خلال سماعات مكبرة للصوت لذلك يرجى الهدوء و الانتباه و التركيز في القاعه و عدم اصطحاب الأطفال الصغار في العمر.

العرض سوف يقدم باللغه السويدية و الانكليزية و ألعربيه 

للسؤال و الاستفسار التواصل على الايميل التالي

erika@poste-restante.se

Det förberedande arbetet: manusarbete, repetitioner och installation

Researchprocessen 2015 och 2016

Under besök i Vetlanda november och december 2015. Poste Restante besökte olika mötesplatser och sociala gemenskaper.
Bilder 1-2 Gudstjänst hos Missionkyrkan i Vetlanda samt församlingsfika.
Bild 3 guidning av Vetlanda Museum av olika idrottsplatser och idrottsföreningar föreningar. Bild 4 Vetlanda Museum.
Bild 5 och 6: Uteställen i Vetlanda, besökte Bar och Ät samt klubb på Stadshotellet.
Bild 7: Erikshjälpen Vetlanda.

OM POSTE RESTANTE

Poste Restante: Stefan Åkesson, Erik Berg och Linn Hilda Lamberg.
Foto: Patriez van der Wens 

Under våren 2015 bjöd vi in Poste Restante för att producera ett nytt verk för Side-Show i Vetlanda. Poste Restante är en Stockholmsbaserad performancegrupp som funnits sedan 2007 och består av Linn Hilda Lamberg, Stefan Åkesson och Erik Berg. Poste Restante gör platsspecifika verk där besökaren erbjuds möjlighet att delta i verket och där man värnar om det mellanmänskliga i mötet. Deras verk befinner sig i gränslandet mellan teater och konst, och uppförs utanför dessa kulturformers traditionella rum och form. Besökaren utgör verkets mittpunkt, huvudperson och slutgiltiga mottagare. Varje enskild besökare möts med respekt för sina särskilda förutsättningar.

I sina verk tar Poste Restante sina besökare till oväntade platser såsom övergivna kontor, nattöppna kyrkor, anonyma bakgator och svåråtkomliga ambassadvillor. Platsen är ofta hyperrealistisk, funktionell och helt ställd till besökarnas förfogande. Situationen andas ofta en form av igenkänning, ibland i form av kuslig förnimmelse och ibland i form av nostalgi. Vi rör oss i minnet av Folkhemmet, bland allmännyttans köksluckor och i barndomens gymnastiksalar och uppehållsrum. Verken behandlar svårlösta personliga dilemman, inre konflikter och skamfyllda begär. Några enkla svar och slutgiltiga lösningar finns sällan. Verken vill ge sina besökare möjlighet att tänka komplicerade tankar till punkt och mod nog att ta de egna känslorna på allvar.

Poste Restante har tidigare gjort verk om bland annat längtan efter en gudstro, rätten till en egoistisk melankoli och längtan efter gemenskap. Verken kommer i form av iscensatta verksamheter som till exempel en träningsanläggning för de som har det svårt med att ”ha kul”, en hjälptelefon för politiskt nedstämda eller ett hemligt sällskaps föreningslokaler. Poste Restante har tidigare arbetat med bland andra Moderna Dansteatern, Backa Teater och Mobile Art Production och deras verk har spelats i Umeå, Santiago, Warszawa, Salzburg och Antwerpen.

www.poste-restante.se

Poste Restante på besök på Vetlanda Museum, juni 2015

Vetlanda museum

I Vetlanda var Side-Shows samarbetspartner Vetlanda museum. Intendent Thomas Johansson bidrog tillsammans med museets personal med viktig kunskap om kommunen och nödvändiga kontakter. Museet fungerade både som ambassadör och resurscenter för projektet. Vetlanda museum är ett kommunalt konst- och kulturhistoriskt museum med uppgift att dokumentera, vårda och berätta om Vetlandas natur- och kulturarv. Detta gör museet bland annat genom att delta i kultur- och utvecklingsprojekt och genom att ge stöd och service till organisationer, hembygdsföreningar, företag och enskilda. Läs mer om Vetlanda museums verksamhet här.

Vetlanda

I Vetlanda tätort bor 13050 och i hela kommunen bor 26 647 personer. Under de senaste 10 åren har invånarantalet inte ändrats nämnvärt men under 2014 ökade antalet invånare med 239 personer.

I Vetlanda kommun finns ett brett och aktivt föreningsliv. Det finns omkring 200 föreningar och många är inom idrott då kommunen länge präglats av en stark idrottskultur, vilket inte minst manifisteras genom ortens många idrottshallar och två nya sportarenor. Vetlanda är främst känd för sin speedway och sitt bandylag Vetlanda BK, men tennis och ridsport är också stora sporter inom kommunen.

I Vetlanda kommun arbetar 30% inom tillverkning och utvinning. Vetlanda är en gammal “träindustristad” men idag dominerar inte trä längre. Aluminiumföretaget Sapa är en stor arbetsgivare liksom Elitfönster, som är Sveriges största fönstertillverkare. Kommunen har cirka 2 500 anställda. Vetlanda har länge letts av en center-socialdemokratisk kommunstyrelse, dock inte sedan förra valet; se mer om Vetlandas politiska färger här.